2021/4/26 - SBIR: 2e leven voor ligger maakt viaducten circulair

Voor de Strategic Business Innovation Research (SBIR) Circulaire Viaducten zijn drie consortia geselecteerd die een prototype circulair viaduct mogen realiseren: Consortium ViCi met een modulaire boogconstructie met terugwinbare onderbouw, Nebest met Closing the Loop en Royal HaskoningDHV met hergebruik van prefabliggers. Op dit moment zijn er nog geen ‘inkoopklare’ werkwijzen of oplossingen voor circulaire viaducten. Met de SBIR Circulaire Viaducten wil Rijkswaterstaat hier verandering in brengen en bruikbare innovaties voor circulaire viaducten laten ontwikkelen die zij daarna als ‘launching customer’ kan gaan toepassen.

Een van de drie geselecteerde oplossingen is die van de combinatie ingenieursbureau Royal HaskoningDHV, Vlasman, SGS Intron, Haitsma prefabbeton en Dura Vermeer.

 

Rijkswaterstaat beheert ca. 1.750 liggerviaducten met een gemiddelde leeftijd van 30 jaar. Elk jaar worden circa 40 nieuwe liggerviaducten gebouwd en worden er ongeveer tien viaducten afgebroken, bijvoorbeeld door wegverbredingen. Nu worden de prefab liggers van de gesloopte bruggen niet hergebruikt maar vermalen tot betonpuin – dus downgrading. Dit is erg arbeids- en energie-intensief. Bovendien is het een laagwaardige vorm van recyclen, omdat verreweg het meeste beton wordt hergebruikt als wegfundering. Prefab liggers daarentegen kunnen direct worden hergebruikt in nieuwe projecten voor de functie waarvoor ze zijn gemaakt (ReUse). Na preventie is dit de maximale circulariteit, zoals wordt aangetoond door Rijkswaterstaat in de onlangs gepubliceerde ‘Principes voor Circulair Ontwerpen’.

 

Lees meer over de inzending op de website van Royal HaskoningDHV en klik hier