2018/12/28 - Ger Verbeek over slopen en hergebruiken
“Duurzaamheid is een mooi uitgangspunt, maar we moeten wel bereid zijn om het ook daadwerkelijk te doen.” Aan het woord is Ger Verbeek van BCM Consultancy, gespecialiseerd in sloopadvies. Hij wijst naar de overheid om die handschoen op te pakken. “Dan komen de particuliere opdrachtgevers vanzelf.”
Vroeger was slopen een spectaculaire tak van sport, met sloopkogels en springstof. Dat zie je eigenlijk alleen nog maar in stripverhalen. Slopen, dat is precisiewerk geworden. Minder leuk om naar te kijken misschien, maar wel een stuk duurzamer. De volgende stap is circulair slopen waarbij het grootste deel van het materiaal wordt hergebruikt. Maar dat is nog niet zo makkelijk. “Het vergt omdenken. En daar zitten veel bedrijven eigenlijk niet op te wachten”, is de conclusie van Verbeek.
Dat er wat moet gebeuren, staat als een paal boven water. De bouw is verantwoordelijk voor maar liefst 40 procent van de CO2-uitstoot in Nederland. Jaarlijks gebruikt de bouw 250 miljoen ton aan grondstoffen. “Betongranulaat als bouwstof komt nu in minder dan 10 procent van de gevallen voor. Dat zou 70 tot 80 procent kunnen worden”, houdt Verbeek voor. Nu ligt er wat hem betreft een grote kans, omdat veel betonnen kantoorgebouwen uit de jaren zeventig op de nominatielijst staan om gesloopt te worden. “Daar zou je complete wanden van kunnen hergebruiken.”
Hij vindt het jammer en eigenlijk ook best onlogisch dat slopers huiverig zijn om ook de recycling van betonmaterialen te omarmen. “Het kost misschien wat meer tijd en energie, maar je bespaart fors op zaken als transport, stort, brandstof en elektriciteit.” Dat circulair slopen nog moeilijk van de grond komt, ligt volgens Verbeek aan hoe de markt in elkaar zit. “Iedereen heeft zijn vaste partners en kijkt onvoldoende naar wie er in beweging komt.”
Toch gloort er volgens Verbeek hoop. “De bal rolt. Overheden gaan ermee aan de slag. En dat is goed, want particuliere opdrachtgevers zullen niet snel eisen dat hun panden duurzaam worden gesloopt. Maar als de overheden beginnen, dan komen de particuliere opdrachtgevers vanzelf.” Onderzoek uit 2015 toonde aan dat circulair slopen niet duurder was dan traditioneel slopen. Ook een schaduwbestek in Cuijk liet zien dat circulair slopen weliswaar iets langer duurde, maar zo goed als kostenneutraal is. “Daarbij komt dat de eerste betoncentrales nu bereid zijn om geld te geven voor schoon afgevoerd beton”, aldus Verbeek. “En dan worden wij Nederlanders wel wakker!”