2021/3/12 - Nationale bruggenbank brengt hergebruik in stroomversnelling

Tijdens de Bruggendag op 11 maart 2021 is de Nationale Bruggenbank gelanceerd. Dit is een onafhankelijk platform dat het aanbod van vrijkomende bruggen toont en kennis deelt. 

 

Bruggen of onderdelen ervan kunnen een tweede leven krijgen op een nieuwe locatie. Maar dan moeten bruggenbeheerders wel weten welke bruggen precies beschikbaar zijn. Hierin voorziet de Nationale Bruggenbank, een initiatief van AmRoR. Hierin werken de gemeentes Amsterdam en Rotterdam en Rijkswaterstaat samen.

Barbara van Offenbeek, senior adviseur circulariteit bij Rijkswaterstaat gaf tijdens de Bruggendag het officiële startschot voor de Nationale Bruggenbank. Dat deed zij door virtueel de Handreiking Hergebruik Bruggen te overhandigen aan Fred Westenberg, voorzitter van de Nederlandse Bruggenstichting. Deze stichting neemt het beheer van de Nationale Bruggenbank op zich. Van Offenbeek zei daar zeer blij mee te zijn. “Zij hebben jarenlang ervaring in bruggen en een database, waarin ze allemaal zijn gecatalogiseerd.” Westenberg vertelde dat het initiatief naadloos aansluit bij de missie van de Nederlandse Bruggenstichting. Zij willen een platform zijn dat kennis over bruggen wil vastleggen en uitdragen. Ook willen ze vernieuwende initiatieven op het gebied van duurzaamheid en circulariteit stimuleren en ondersteunen.

 

www.nationalebruggenbank.nl